Masala chai i kilka słów o niej
Aromatyczna masala chai
Masala chai (czyt. masala czai) – pod tą egzotycznie brzmiącą nazwą kryje się równie egzotyczny, aromatyczny napój. Jest idealny jako herbata zimowa. Podbija serca smakoszy oraz nowicjuszy w świecie herbat. Nic dziwnego, jest to bowiem napój, który powala bogactwem smaku i zapachu. Dobra herbata potrafi poprawić nastrój w nawet najbardziej ponury i mroźny dzień. Dowiedz się, jak ją przygotować, by cieszyć nią zmysły podczas nadchodzącej zimy.
Przyprawiona herbata
Masala Chai przywędrowała do nas z Indii. Słowo masala oznacza „przyprawa”, natomiast chai znaczy „herbata”. Masala Chai oznacza więc doprawioną herbatę. Nie ma jednak uniwersalnej mieszanki przypraw. Hindusi stosują różne produkty oraz różne proporcje, jednakże w większości przypadków da się wyczuć imbir, kardamon czy goździki. Zawierają je także zestawy herbat dostępne w Europie. W Indiach obowiązkowo dodaje się do niej bardzo tłuste mleko. Ilość wody oraz mleka jest różna – biedniejsze rodziny stosują więcej wody ze względów ekonomicznych.
Sposób przygotowania
Najlepsze herbaty do wykonania masala chai, to herbaty mocne. Nie może to być jednak herbata zielona czy czerwona, Niezbędna jest herbata czarna. Najlepiej jest wykorzystać Assam lub Darjeeling, ale do tego celu nada się równie dobrze earl grey. Można także pokusić się o gotowy zestaw herbat.
Kiedy zastanawiasz się jaka będzie najodpowiedniejsza herbata sklep online to miejsce, do którego powinieneś zajrzeć. Przejrzyj dokładnie co mają do zaoferowania herbaty świata i skosztuj niektórych z nich. Z pewnością poczujesz, która najlepiej nada się do przyrządzenia mieszanki. Kiedy już masz odpowiednią herbatę oraz mieszankę przypraw, pora by zabrać się za dalsze przygotowanie. Do garnuszka wlej wodę i mleko. Dodaj herbatę, cukier, przyprawy, podgrzewaj do zagotowania. Gdy całość się zagotuje, zmniejsz ogień i gotuj przez pół minuty. Odcedź i podawaj gorący napój.