Herbata czarna z mlekiem
Herbata czarna
W naszym kraju herbata z mlekiem raczej nie ma najlepszej renomy, za co pewnie należy winić wątpliwej jakości bawarkę, którą raczono nas w dzieciństwie w przedszkolach. A przecież na całym świecie pija się ją ze smakiem, a bazę napoju może stanowić nie tylko herbata czarna, lecz wszystkie herbaty świata.
Herbata z mlekiem
Najbardziej znani z zamiłowania do herbaty z mlekiem są niewątpliwie Brytyjczycy. Tradycyjna english breakfast tea po prostu musi być podawana z mlekiem lub śmietanką, przy czym istnieją dwie, spierające się ze sobą szkoły- jedni twierdzą, że należy wlewać mleko do herbaty, drudzy, że wyłącznie herbatę do mleka. W brytyjskich kawiarniach podaje się również wiele wyrafinowanych napojów mlecznych na bazie herbaty, takich jak London Fog, czyli herbata Earl Grey z syropem waniliowym i spienionym mlekiem.
Masala Chai
Wbrew pozorom zwyczaju dodawania mleka do herbaty nie zawdzięczamy jednak Anglikom (ani Bawarczykom jak mogłaby sugerować nazwa), tylko Holendrom, którzy podpatrzyli go u Hindusów. Indyjska masala chai (mocna herbata z mlekiem i przyprawami korzennymi) nie przypadła im jednak do gustu i nieco zmodyfikowali przepis zastępując ostre przyprawy cukrem. Tak przyrządzana herbata podbiła szybko całą Europę i stała się hitem modnych lokali.
Zielona herbata z mlekiem
Nie wszyscy wiedzą, że jeszcze lepsza od czarnej jest zielona herbata z mlekiem. Choć dla niektórych to połączenie może wydać się dziwne, pijano je we francuskich kawiarniach już XVII wieku. Ostatnio herbata zielona stała się bardzo popularna, więc modne lokale zaczęły również podawać napoje robione na jej bazie z dodatkiem mleka krowiego, sojowego, migdałowego lub kokosowego. Podaje się je na ciepło lub schłodzone, z dodatkiem miodu, likierów smakowych albo przypraw. Zielona herbata jest polecana ze względu na właściwości detoksykacyjne oraz odchudzające.