Herbata czarna w sklepie
Herbata czarna na sklepowej półce
Herbata czarna ma wiele nazw i wystarczy spojrzeć na półki sklepowe, aby się o tym przekonać. Mamy tam do wyboru herbatę earl grey oraz różne czarne aromatyzowane herbaty. Różnią się one między sobą nie tylko nazwą, ale także miejscem pochodzenia i oryginalnymi składnikami z których są wytwarzane. Niemniej jednak każda herbata czarna jest otrzymywana w wyniku czterech procesów, czyli więdnięcia, skręcania, fermentacji i suszenia.
Podział herbat na kategorie
Czarną herbatę zwyczajowo dzieli się na kilka kategorii, w zależności od różnic w procesie jej wytwarzania. Herbata Pekoe jest wytwarzana z różnych rodzajów małych liści z górnej części krzewu. Według miłośników herbaty to one umożliwiają zaparzenie najlepszego napoju. Herbata Broken Pekoe powstaje z kolei w sytuacji, kiedy liście są mechanicznie łamane podczas produkcji. Dla odmiany herbata Souchong jest wytwarzana z dużych liści herbacianych, które są zbierane z reguły z dolnej części krzewu. Z kolei pyłu herbacianego używa się do produkcji herbaty ekspresowej. Najbardziej popularne gatunki czarnej herbaty to assam, yunnan, darjeeling oraz ceylon, które łączone są często również w zestawy herbat i oferowane w jednym opakowaniu.
Miejsce uprawy, a aromat
Głównym czynnikiem różnicowania się czarnych herbat między sobą jest obszar, w którym są uprawiane. Każda z odmian ma swój własny smak i aromat, a warunki klimatyczne, w których uprawiana, mają duży wpływ. W szczególności herbata aromatyzowana w zależności od miejsca pochodzenia ma różny aromat. Herbata czarna lubi łączyć się z innymi składnikami, które razem tworzą niepowtarzalną smakową mieszankę. Klasycznym i powszechnie lubianym przykładem takiego zmieszania jest herbata earl grey, która powstaje dzięki połączeniu wysokogatunkowego suszu czarnej herbaty z bardzo aromatycznym olejem z bergamotki. Czarna herbata lubi również towarzyszyć owocowym aromatom, takim jak owoce czarnej porzeczki lub cytryny, a także przyprawom, w tym kardamonowi, cynamonowi i imbirowi.